Kom in actie voor de merel!

De merel is in steeds minder tuinen te zien. U kunt de resultaten van de Tuinvogeltelling hier bekijken. De zang van de merel is in 2014 bij Vroege Vogels nog verkozen tot het mooiste natuurgeluid. Terecht; geen andere vogel verkondigt de lente zo mooi als de merel. We mogen het mooiste natuurgeluid van Nederland niet laten verstommen.

Vogelbescherming roept daarom op om de merel een handje te helpen door het inrichten van een vogelvriendelijke tuin.

Milde winters en de merel-ziekte

De reden voor de afname is tweeledig. Doordat onze winters langzaam zachter worden, hebben merels uit Noordwest-Europa de laatste jaren waarschijnlijk minder behoefte om naar het zuiden te trekken. Daarnaast waart het usutu-virus sinds 2016 rond, in de volksmond ook wel de merel-ziekte genoemd, waardoor het aantal merels is afgenomen. Gelukkig is de merel, nog wel veel geziene gast in de Nederlandse tuinen.

 

Vijf tips: elke tuin een mereltuin!

Voor een sterke populatie die het virus kan weerstaan kan de merel alle hulp gebruiken. En iedereen kan heel eenvoudig helpen. Vogelbescherming heeft vijf eenvoudige tips om uw merel nu direct te helpen op een rij gezet.

1. Fruithapjes

Voer appels, appelklokhuizen of peren op de grond of op een lage voertafel.

2. Ban de bladblazer

Laat bladeren liggen in de border. In deze zogeheten ‘strooisellaag’ zoeken merels in de winter naar ongewervelde dieren (zoals oorwurmen, slakken en pissebedden) als aanvulling op het fruitdieet.

Dit heeft een bijkomend voordeel: bladeren zorgen voor natuurlijke isolatie. Uw tuinplanten komen zo makkelijker een strenge winter door.

3. Besje hier, besje daar, een merel lust ze allemaal

Merels (en trouwens ook andere lijster-achtigen zoals koperwieken) zijn dol op bessen. Plant daarom een besdragende struik (zoals vuurdoorn, meidoorn of hulst) en/of een besdragende boom (zoals lijsterbes) in uw tuin of op uw balkon. Zo heeft uw merel heerlijke bessen in de koude maanden van het jaar.

4. Groen als gras

In uw gazon vinden merels hun favoriete voedsel: regenwormen. Die ziet hij niet, hij luistert naar z'n maaltje. Als u een merel met z'n kop een beetje scheef over uw gazon ziet hippen, dan is hij (of zij natuurlijk) op jacht. In de zomer zitten regenwormen dieper verstopt en hoe droger het wordt, hoe dieper de wormen gaan. U helpt uw merel dan door het gazon een beetje te sproeien.

5. Veilig plekje voor een nest

Alle merelouders zijn in het voorjaar op zoek naar een veilig plekje voor hun kroost. Ze bouwen hun nest in een dichte struik of in een begroeide schutting. Dus laat bijvoorbeeld een klimop tegen uw schutting aan groeien.

Ga aan de slag voor de merel (en andere tuinvogels)

Samen zorgen we voor een robuuste populatie merels. Dan kunnen we blijven genieten van prachtig zingende merels. Wilt u nog meer tips om de merel en andere tuinvogels te helpen? Doe de gratis Postcode Vogelcheck op Mijn Vogeltuin en ontdek welke vogels in uw buurt leven. U krijgt dan van Vogelbescherming makkelijke en praktische tips voor die vogels.