Uitgebreide weers- en vogelverwachting

Matige vorst, winterse neerslag en extreme verschillen binnen Nederland

Vogelbescherming Nederland, 11 januari 2016

Het weer is van grote invloed op uw waarnemingen tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Deze winter is tot nu toe zacht geweest. Voor het weekend van 16 en 17 januari 2016 voorspelt het KNMI lichte vorst en winterse neerslag (weerbericht van maandag 11 januari). Waarschijnlijk is deze lichte koudeperiode niet voldoende voor bosvogels zoals vinken, kepen en spechten om richting tuinen te trekken. Bij langere koudeperiodes zien we dat deze vogels naar de tuinen komen omdat daar makkelijk voedsel te vinden is in de vorm van voedertafels, vogelpindakaas en vetbolletjes.

De laatste weken waren de verschillen tussen Noord-Nederland (ijzel, vorst) en de rest van Nederland (zacht, wisselvallig) uitzonderlijk. Vogelbescherming verwacht die verschillen terug te zien in de Tuinvogeltelling: meer waarnemingen van bijvoorbeeld vink en grote bonte specht in Noord-Nederland en minder van deze soorten in de rest van Nederland. We denken dat de vink en de grote bonte specht relatief meer gezien gaan worden in Groningen, Friesland en Drenthe dan in de andere provincies.

U kunt in het weekend van de Nationale Tuinvogeltelling de landelijke én provinciale resultaten live volgen op de resultaten-pagina van deze website.

Waarnemingen van grote bonte spechten de afgelopen jaren

Grote bonte spechten komen in strenge winters meer naar tuinen Grote bonte spechten komen in strenge winters meer naar tuinen Het aantal deelnemers aan de Nationale Tuinvogeltelling wisselt van jaar tot jaar. Voor deze grafieken zijn de aantallen getelde grote bonte spechten omgerekend naar indexcijfers. Dit maakt vergelijking van verschillende jaren mogelijk. Het basisjaar is 2008 (=100).