Voor scholen

Doe mee aan de Tuinvogeltelling voor scholen: met de hele klas een half uurtje tellen. Het is superleuk, weer eens heel wat anders en Vogelbescherming heeft allerlei gratis, kant en klare lesmaterialen ontwikkeld om het nog spannender te maken. Bijvoorbeeld over vogelgedrag, vogelsoorten, maar ook creatieve lessen, zoals bouw je klas om tot een grote vogelschuilhut of timmer samen een voerplank. 

Bekijk al het lesmateriaal

Het lesmateriaal is vooral gemaakt voor het basisonderwijs (groepen 1 t/m 8) maar ook pedagogisch medewerkers, activiteitenbegeleiders in zorginstellingen of kinderboerderijen en leerkrachten van de lagere klassen van het middelbaar onderwijs kunnen ermee aan de slag.

Schoolgroepen en andere groepen (kinderdagverblijven, kinderboerderijen of NME-centra) kunnen vóór het weekend van de Tuinvogeltelling tellen. Tip: gebruik hierbij het handige telformulier om in groepjes te turven. Kies een moment dat julie zelf goed uitkomt. Vanaf vrijdag 29 januari 2021 kunt u de tellingen insturen.

 

Tuinvogels tellen in de schooltuin (foto door Janko van Beek)

Leuke tip om tuinvogels te tellen met de kleintjes!

Met jongere kinderen kunt u in estafette-vorm tellen. Verdeel de groep in meerdere kleine groepjes en laat ieder groepje bijvoorbeeld 5 minuten tellen. Zo blijft het leuk voor de kleintjes. Met het handige telformulier kunnen ook zij uit de voeten.

Nog een praktische tip: tel waarnemingen van meerdere groepjes niet bij elkaar op, maar geef het maximale aantal vogels door dat ze per soort zagen. Dus: ziet één groepje 3 koolmezen? En het volgende groepje 2 koolmezen? Dan geeft u door: 3 koolmezen. Overvliegende vogels tellen niet mee.