Voor scholen

Doe met uw school mee aan de Nationale Tuinvogeltelling!

Schoolgroepen en andere groepen (kinderdagverblijven, kinderboerderijen of NME-centra) kunnen vóór het weekend van de Tuinvogeltelling tellen. Kies een moment dat julie zelf goed uitkomt. Vanaf vrijdag 25 januari 2019 kunt u de tellingen insturen.

Klik hier om u in te schrijven! U ontvangt dan van tevoren alle informatie die u nodig hebt.

 

Tuinvogels tellen in de schooltuin (foto door Janko van Beek)

Leuke tip om tuinvogels te tellen met de kleintjes!

Met jongere kinderen kunt u in estafette-vorm tellen. Verdeel de groep in meerdere kleine groepjes en laat ieder groepje bijvoorbeeld 5 minuten tellen. Zo blijft het leuk voor de kleintjes. Met het handige telformulier kunnen ook zij uit de voeten.

Nog een praktische tip: tel waarnemingen van meerdere groepjes niet bij elkaar op, maar geef het maximale aantal vogels door dat ze per soort zagen. Dus: ziet één groepje 3 koolmezen? En het volgende groepje 2 koolmezen? Dan geeft u door: 3 koolmezen. Overvliegende vogels tellen niet mee. 

Download het gratis lesmateriaal

Om meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling nog leuker te maken voor scholen, heeft vogelbescherming allerlei gratis lesmaterialen ontwikkeld. Met veel inspiratie, leuke doe-tips en zoekkaarten voor kinderen. Het lesmateriaal is vooral gemaakt voor het basisonderwijs (groepen 1 t/m 8) maar ook pedagogisch medewerkers, activiteitenbegeleiders in zorginstellingen of kinderboerderijen en leerkrachten van de lagere klassen van het middelbaar onderwijs kunnen ermee aan de slag.

Leer uw kinderen vogels herkennen met behulp van de zoekkaarten en het lesmateriaal. U zult merken dat ze enthousiast vogels in de tuin aanwijzen, op naam brengen en verhalen over de vogels vertellen.

Bekijk alle downloads >